Motivatie, waar kun je dat kopen?

Je hebt het weekend een gloednieuw sporttenue aangeschaft: een opvallend shirt, frisse schoenen en een comfortabele broek om in te trainen. Je bent helemaal klaar om naar de sportschool te gaan of een stevig rondje te gaan hardlopen. Je staat klaar om te vertrekken, maar dan... krijg je een telefoontje van je sportmaatje dat hij of zij niet kan komen. En tja, alleen sporten is natuurlijk niet zo gezellig. Dus wat ga je nu doen? De kans is groot dat je twijfelt of je wel in je eentje dat rondje gaat hardlopen of die groepsles in de sportschool gaat bijwonen.

Herkenbaar, toch?

Het is verleidelijk om je sportroutine af te laten hangen van anderen. Samen sporten is immers gezellig, ook al voert ieder zijn eigen oefeningen uit eenmaal in de sportschool. We hebben allemaal een druk leven, maar soms geldt het oude cliché: waar een wil is, is een weg. Laat jij je werk bepalen of je aan je gezondheid werkt? Of geef je anderen de controle over je bewegingsroutine?

Er zijn altijd externe factoren waar je geen invloed op hebt, die maken dat het niet lukt. Alles wat buiten je 'cirkel van invloed' valt, hoef je niks mee. Zonde van je tijd en energie. Maar.... als het om je sportmomenten gaat, valt je keuze om niet te gaan dan altijd buiten jouw invloed? Datgene waar je energie van krijgt, wat je een vitaler mens maakt, wat je gezondheid ten goede komt, laten we vallen voor iets van energie vreet. Logisch? Nee toch ;-)

Zijn angst of gebrek aan motivatie jouw struikelblokken?

Of zijn er andere redenen waarom je niet actief bent? Ikzelf heb jarenlang excuses bedacht om niet te hoeven sporten. Werk was mijn voornaamste uitvlucht. Natuurlijk, werk moet gedaan worden, maar als ik er nu op terugkijk, besef ik dat er genoeg momenten waren waarop ik mijn sportkleding had kunnen aantrekken. Ontspanning is belangrijk, en sporten kan uiteindelijk een vorm van ontspanning zijn. Het enige wat ik hoefde te doen, was die eerste stap zetten, maar ik had werkelijk duizend excuses om het niet te doen.

Wat past bij jou?

Neem de tijd en energie om de sport te ontdekken die bij jou past. De eerste keer dat ik meedeed aan een cardiodansles, voelde ik me allesbehalve op mijn gemak. De danspasjes leken heel moeilijk en ik keek met bewondering naar de mensen om me heen die de choreografie wel snel leken te begrijpen. Als ik nu terugkijk, zou ik tegen mezelf zeggen: 'Geef het minstens drie kansen voordat je een oordeel velt of het iets voor jou is.' Misschien ben je niet meteen een pro, maar het belangrijkste is dat je na de training met een voldaan gevoel de zaal verlaat. Toch?

Dus...

Laat je sportmoment niet van een ander afhangen, zelf kun je het ook. Als je maar wil. Natuurlijk kunnen anderen je inspireren en ondersteunen, maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf. Jij maakt de keuzes, jij stelt je planning op, en jij zet de stappen om actief te blijven. Ga ervoor!